Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Kalfsgehakt
Cincang sapi kecil
Kalfsgehakt is fijn gemalen kalfsvlees. In Nederland wordt relatief weinig kalfsvlees gegeten, in Italië en Frankrijk wordt veel vaker kalfsvlees op tafel gezet. Je hebt kalfsvlees dat rosé van kleur is en vlees dat bleek van kleur is. Zo kan het gehakt een roze kleur of een wat blekere kleur hebben.
Op de verpakking van kalfsvlees moet vermeld worden uit welk land het kalf komt. Dat is voor gehakt niet nodig, omdat gehakt vaak gemaakt wordt van verschillende dieren.
Gehakt wordt gemaakt van stukken kalfsvlees. Dit vlees wordt dan door een gehaktmolen gedraaid, met als resultaat een product van gemalen vlees. Doordat het vlees gemalen is, is de bereidingstijd korter dan die van kalfsvlees aan stuk.
Kalfsgehakt is erg mager, daarom moet je het vlees niet te lang garen, want dan wordt het droog. Kalfsvlees heeft een zachte smaak en om die te behouden moet je geen scherpe, overheersende kruiden gebruiken.
Omdat koeien alleen melk produceren als ze gekalfd hebben, moeten koeien elk jaar een kalf ter wereld brengen. Omdat niet alle kalveren voor de melkveehouderij gehouden kunnen worden, zal een groot deel van de geboren kalveren gemest worden en voor de slacht worden opgefokt. Voor de mesterij worden de kalveren na 2 à 3 weken bij de koe weg gehaald om in aparte stallen te worden opgefokt voor de slacht of export. Als ze 6 tot 8 maanden oud zijn worden ze geslacht.
In Nederland wordt alleen nog maar rosé kalfsvlees verkocht. Deze dieren hebben een relatief beter leven dan de dieren die voor het blanke vlees worden gemest. Deze dieren krijgen een heel eenzijdige voeding met veel magere melk en weinig vezelrijk voer. Daardoor krijgen ze te weinig ijzer binnen, wat weer tot bloedarmoede kan lijden. Die bloedarmoede zorgt voor bleek vlees. Ook komen de dieren niet buiten, want gras zal de kleur van het vlees beïnvloeden.
De kalveren die het rosé vlees leveren worden meteen na de geboorte bij de koe weggehaald. Ze krijgen melk en krachtvoer te eten en leven in groepsstallen. Ze worden na 8 tot 12 maanden geslacht.
De kalveren wegen bij de slacht ongeveer 180 kilo, wat aan vlees ongeveer 150 kilo oplevert.
Kalfsgehakt is bij de slager en sommige supermarkten te koop.